250 - Tyskland, producenter av allt gott.Igår, när jag var placerad framför vår något sega TV, kom jag att tänka på storheten i tyska export. Tyskland, vår tids största.

Tänk bara på allt gott som Tyskland bidrar med. Oljeföretag, David Hasselhoff och hans släkt, Det som är kvar av Berlinmuren, Hårdporr och Hårporr, Taffelwein, Mustascher, Namnen Günter, Freidrich, Helmut och Heinriech och i praktiken allt annat som vi använder oss av i vardagen. Tyskar är bra.

Visst har Tyskland misslyckats med en del genom tiderna. 1 och 2a Världskrigen var väl ingen hit. Något utav dem. En viss herr Adolf kan beskyllas för en del där. I alla fall i det andra. Sen bestämde de sig för att splitta landet. Med hjälp av en mur. Inte någon söt liten trädgårdsmur. Utan en taggtrådsförsedd, bevakad, jättemur. Kanske inte landets finast minne. Sen ska tyskarna ensamma ansvara för Damfotbollens genomslagkraft. Tråkigt men sant. Jäkla tyskor.

Men i skuggan bakom dessa fiaskon finns det ljusglimtar. Och de är många. Mycket fler än de mörka sidorna. Jag ska ge mig på ett försök att ragnordna dem. Det är svårt, eftersom vi i omvärlden har Tyskland att tacka för så mycket. Ett fantastiskt land.

1. Nein und Naunsichst Luftballon (reservation för tyskan). Världshistoriens bästa låt. Inget toppar den. Är i lokala delar av Östra Tyskland också ansedd som nationalsång. Ett mästerverk.

2. Alla dubbade reklamer. Fantastiska. Underbara. Bäst. Det finns inget som lyser upp en TV-stund som en tysk reklam dubbad till svenska om ett super-underbart-jättebra-fantastiskt-extremt-tvättmedel. Jag dregglar. Saliverar. Det är TV när det är som bäst. Tysk TV.

3. Heidi Klum. Hon är okej. Hon är rik. Hon är tysk. Jag gillart!

4. Tysk järndisciplin. Fruktat i omvärlden. Ingen vill hamna i en tysks knipor. Barnen lär sig genom aga. Man tilltalar alla äldre med "Mein Herrn", "Fraulein", "Kaisern" eller "Frau". Det är inte mer än rätt.

5. Språket. Tyska är underbart. Lite rivigt, gurggligt, oförståeligt, hårt. Dagis heter Kindergardten. Det låter som om man bara lämnar barnen i en gigantisk hage redo att uppläras och uppläxas av en dam med hårda nypor. Vissa barn kommer inte tillbaka.

Utöver dessa fantsatiska fem finns det flera. Som redan nämnt. Men man kan fortsätta i all evighet. Tyskland är det ländernas land. Deautschland Deautschland über alles, über alles in der velt!

Mr.B

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0